Projekt dofinansowano ze środków Programu „Działaj Lokalnie VI” Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności realizowanego przez
Akademię Rozwoju Filantropii w Polsce oraz Lokalnej Organizacji Grantowej
Stowarzyszenie Kaczawskie w Mściwojowie

MENU:   Główne działania projektu  |  Harmonogram spotkań  |  Artykuły  |  Kulinaria


PRZEPISY KULINARNE

 

 

Przed nami kolejne spotkanie kulinarne. Tym razem swój rodzinny sekret zdradziła nam Pani Edyta Jodłowska. Oto przepis na piernik świąteczny, który może zagościć również na Państwa stole. W role młodych cukierników wcielili się Daria i Hubert Jodłowscy, którzy krok po kroku zdradzą przepis na swoje ulubione ciasto.

125 g margaryny „ Kasia”
150 g cukru
3 jajka
250 g miodu
340 g mąki
Mocny napar kawy rozpuszczalnej ( 3 łyżki kawy na 220 ml wody )
1 łyżeczka sody oczyszczonej
½ paczki przyprawy do piernika
Po 1 łyżeczce goździków, cynamonu, imbiru.
Bakalie ( rodzynki, orzechy )
- margarynę, cukier, żółtka utrzeć na pulchną masę mikserem
- miód stopić z przyprawami i z wywarem z kawy
- przestygnięty płyn dodać do ucieranej masy i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą, wyrabiać ok.3-4 min.
- białka ubić na sztywną pianę i wymieszać delikatnie z ciastem
- przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułkom tartą formy na keksa. Piec ok. 45 min. w temp.180 - 200°C.

Wesołych Świąt Bożego Narodzenia

[Galeria zdjęć]

dodano: 19.12.2008

 




 

Świąteczną Tajemnicę kulinarną zdradziła rodzina Państwa Piela z Wądroża Wielkiego

Swój świąteczny przepis na smakowite krokiety świąteczne zdradziła nam rodzina Państwa Piela, a w kuchni tym razem nie królowała kobieta tylko mężczyzna. Syn Pani Joanny Piela - Paweł. Mamy nadzieję, że przyszły mistrz kuchni.


Składniki
Ciasto naleśnikowe:
0,5 litra mleka
0,5 szkl. Wody mineralnej gazowanej
3 szkl. Mąki pszennej
Sól
Olej do smażenia
2 jajka

Farsz
1 kg kapusty kiszonej
2 garści grzybów suszonych ( najlepiej prawdziwków)
1 cebula
Przyprawy

Sposób przyrządzania
Przyrządzić ciasto naleśnikowe i usmażyć cienkie naleśniki
Kapustę wypłukać i ugotować. Grzyby namoczyć i ugotować. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dołożyć ugotowane i zmielone grzyby i kapustę. Całość podsmażyć, przyprawić do smaku. Na naleśnikach układać farsz i zwinąć. Obtoczyć w jajku oraz bułce tartej, podpiec w piekarniku lub na patelni. Podawać z bożonarodzeniowym barszczem.

Smacznego

[Galeria zdjęć]
 

dodano: 10.12.2008


Tajniki cukiernictwa już odkryte

Uczestnicy zajęć realizowanych w ramach projektu Działaj Lokalnie poznali już tajniki sztuki kulinarnej, przygotowując z pomocą swoich rodziców i aktywnych mieszkańców wsi świąteczne ciasteczka. Zabawy podczas pieczenia było mnóstwo. Nawet chłopcy wyrywali sobie stolnice i wałki do ciasta . Ciasteczka miały być ozdobą świątecznego stołu i choinki. Niestety, apetyty naszych dzieci były tak ogromne, że pozostały jedynie okruszki po pysznych wypiekach

A oto nasz przepis, podpowiedziany przez Panią Elżbietę Fronczek

Składniki
Kostka masła lub margaryny
4 żółtka
1 całe jajko
Cukier waniliowy
Aromat migdałowy
Szklanka cukru
4 szklanki mąki pszennej

Sposób przyrządzania
Wszystkie składniki dokładnie wymieszać na stolnicy, wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce. Później rozwałkować i wycinać ciasteczka. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po wyjęciu udekorować lukrem lub ozdobną posypką.
 

Smacznego

[Galeria zdjęć]
 

dodano: 10.12.2008